czwartek, 1 sierpnia 2013

Sałatka gyros warstwowa.

Jedna z prostszych i bardziej lubianych sałatek nadająca się na rożne imprezy czy spotkania ze znajomymi. Świeże chrupiące warzywa i soczyste kawałki kurczaka o wyrazistym smaku gyrosa. Coś co znika ze stołu w szybkim tępię.


SKŁADNIKI:
  • Jedna duża podwójna pierś.
    2 czerwone cebule
    6-8 ogórków kiszonych
    puszka kukurydzy
    kapusta pekińska
    żółty ser
  • keczup
    majonez
    sos czosnkowy >>przepis<<
  • przyprawa gyros
    olej (użyłam kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso kroimy w kostkę lub paski, wrzucamy do miski, polewamy olejem oraz posypujemy 3-4 łyżkami przyprawy gyros, mieszamy dokładnie i odstawiamy mięso na kilka godz do lodówki. Następnie usmażyć na patelni. Kapustę pokroić, cebule i ogórki pokroić, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
W salaterce układamy wszystko warstwowo.
pierś
cebula
ogórek kiszony
kukurydza
sos czosnkowy
kapusta
keczup
majonez
żółty ser
Wstawić do lodówki na min. godzinę. 
SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. uwielbiam tą sałatkę ;)) ja zamiast kapusty daję ryż;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. następnym razem wykorzystam ryż bo mnie to zaciekawiło :D

      Usuń