Kurczaka z porem polecam podać ze smażonymi ziemniakami lub purée, ostatecznie można podać z ryżem.
SKŁADNIKI:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
2 pory
50g. masła
3/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
mąkę do obtoczenia - tymianek
sól
pieprz
cytryna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Od pora odciąć te bardziej ciemne łodygi, pokroić w półplasterki i podsmażyć na maśle, posolić, dodać łyżeczkę tymianku. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut. Przykrywamy i dusimy jakieś 10 min, dolewając trochę wody, czekamy aż por zmięknie.
Każda pierś przeciąć na filety. Posolić, popieprzyć posypać tymiankiem i obtoczyć w mące. Podsmażyć na maśle na złocisty kolor.
Do porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. 1/3 porów zmiksować i dodać z powrotem. Filety zdjąć z ognia, dodać do sosu z porów, przykryć i dusić. Po nałożeniu na talerz skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Każda pierś przeciąć na filety. Posolić, popieprzyć posypać tymiankiem i obtoczyć w mące. Podsmażyć na maśle na złocisty kolor.
Do porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. 1/3 porów zmiksować i dodać z powrotem. Filety zdjąć z ognia, dodać do sosu z porów, przykryć i dusić. Po nałożeniu na talerz skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
SMACZNEGO!
idealne danie na obiadek :)
OdpowiedzUsuń