SKŁADNIKI:
makaron
pierś kurczaka
puszka pomidorów pokrojonych
2 mniejsze pomidory malinowe
2 cebule
masło
1/4 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
pół kostki rosołku
4 ząbki czosnku
olej (np. z pomidorami, czosnkiem i bazylią)
bazylia, sol, pieprz, szczypta cukru
starty ser
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierś pokroić w kostkę albo mniejsze paski, dodać paprykę słodka i ostrą, pół kostki rosołowej rozpuszczonej w 4 łyżkach wrzątku, 4 łyżki oleju, sól pieprz. Wymieszać i odstawić na 1-2 godz. do lodówki. Ugotować makaron. Cebule pokroić w piórka, podsmażyć na maśle, gdy nam się zeszkli dodać starte 2 ząbki czosnku a po minucie dodać pierś. Smażymy na złocisty kolor. Dodajemy puszkę pomidorów, oraz dwa zwykłe pokrojone w kostkę. Dusimy aż sok z pomidorów nam odparuje. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylia i szczypta cukru. Do sosu wrzucić ugotowany wcześniej makaron, dobrze wymieszać i zdjąć z ognia po 10 minutach. Na porcje posypać starty ser.
SMACZNEGO!
A co ze śmietaną? Kiedy się ją dodaje?
OdpowiedzUsuń