Składniki miałam świeże, darowałam sobie puszkową kukurydze i ananasa.
SKŁADNIKI:
piers z kurczaka
pół kukurydzy
średnia marchewka
garść bambusa
po pół z każdego koloru papryki (niestety nie miałam żółtej a chyba jest najistotniejsza)
1 cebula
2 plastry ananasa
sok z jednej pomarańczy
1 łyżeczka cukru
1 łyżka keczupu
1 łyzka octu winnego
1 łyżeczka cukru
olej
masło klarowane
słodka i ostra papryka
soł, pieprz,
1 łyżka maki ziemniaczanej1/2 szklanka bulionu
Kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, olej, dobrze wymieszać i odstawić na 1-2h do lodówki. W tym czasie przygotować sobie warzywa. Z kukurydzy oczywiście odciąć 'nasiona', marchewkę pokroić w słupki, cebule w piórka, paprykę w kostkę lub słupki, ananasa w male kawałki. Wszystkie warzywa pomijając ananasa i pędy poddusić na maśle. W mniejszym rondelku łyżkę maki ziemniaczanej rozpuszczonej w bulionie gotować z sokiem z pomarańczy, 1 łyżeczka cukru, keczupu i octu winnego do momentu aż zgęstnieje. Sos przelać do warzyw, dodać podsmażonego kurczaka, ananasa, pędy bambusa. Doprawić solą, pieprzem i po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej i łyżeczkę cukru. Dusić przez kilka minut. Podawać z ryżem albo makaronem ryżowym.
SMACZNEGO!
ja zamiast ananasa daję brzoskwinię, też słodkie a mniej tradycyjne ;D dawno nie jadłam takiego sosu swoją drogą!
OdpowiedzUsuń