I MIEJSCE a niżej przepis.
SKŁADNIKI:
- MARYNATA
Vegeta 'NATUR"
Kostka rosołowa
2 ziarna jałowca
2 łyżki ostrej zmielonej papryki
4 łyżki oleju
majeranek
3 ząbki czosnku
- PIERŚ
2 mniejsze piersi
1 jajko, roztrzepane
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/4 mąki pszennej
2 łyżki masła
olej roślinny
- SOS
1/3 szklanki białego wina
1 łyżka drobno posiekanej cebulki
1/4 szklanki bulionu z kurczaka
1/3 szklanki wyciśniętego soku z granatów
3 łyżeczki miodu
4 łyżki wyłuskanych ziaren granatu
świeżo zmielony czarny pieprz
+ możliwe że bd. potrzebne po 1 łyżce masła i mąki
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wrzucamy piersi kurczaka oraz wszystkie składniki na marynatę, pamiętając by kostkę rosołową rozpuścić w filiżance. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotowując sos wlewamy do rondelka wino i dodajemy cebulkę, dusimy na wolnym ogniu czekając aż większość płynu wyparuje. Wlewamy bulion i sok z granatów, gotujemy aż sos zredukuje się o połowę. Dodajemy miód,mieszamy i czekamy aż sos zgęstnieje. Wymieszać ze świeżymi ziarnami granatu oraz doprawić pieprzem. + Jeśli sos bd za mało gęsty dodać zasmażkę z masła i mąki. Pierś obtoczyć w jajku, a następnie w mieszance orzechów i maki. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i smażymy piersi przez ok 3-4 minuty z każdej strony na złocisty kolor. Do ozdoby można użyć posiekanego szczypiorku i ziaren granatu oraz mięty ^^
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz