wtorek, 29 października 2013

Kurczak w orzechach z sosem z granatów.

Dziś w szkole miałam konkurs w którym pod uwagę musiałam wsiąść coś dla zdrowia, dla umysłu, dla . Padło własnie na te piersi podane z ryżem :) Przepisem jak i wynikiem oczywiście muszę się pochwalić..
I MIEJSCE a niżej przepis.


SKŁADNIKI:
  • MARYNATA
    Vegeta 'NATUR"
    Kostka rosołowa
    2 ziarna jałowca
    2 łyżki ostrej zmielonej papryki
    4 łyżki oleju
    majeranek
    3 ząbki czosnku
  • PIERŚ
    2 mniejsze piersi
    1 jajko, roztrzepane
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1/4 mąki pszennej
    2 łyżki masła
    olej roślinny
  • SOS 
    1/3 szklanki białego wina
    1 łyżka drobno posiekanej cebulki
    1/4 szklanki bulionu z kurczaka
    1/3 szklanki wyciśniętego soku z granatów
    3 łyżeczki miodu
    4 łyżki wyłuskanych ziaren granatu
    świeżo zmielony czarny pieprz
    + możliwe że bd. potrzebne po 1 łyżce masła i mąki
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wrzucamy piersi kurczaka oraz wszystkie składniki na marynatę, pamiętając by kostkę rosołową rozpuścić w filiżance. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotowując sos wlewamy do rondelka wino i dodajemy cebulkę, dusimy na wolnym ogniu czekając aż większość płynu wyparuje. Wlewamy bulion i sok z granatów, gotujemy aż sos zredukuje się o połowę. Dodajemy miód,mieszamy i czekamy aż sos zgęstnieje. Wymieszać ze świeżymi ziarnami granatu oraz doprawić pieprzem. + Jeśli sos bd za mało gęsty dodać zasmażkę z masła i mąki. Pierś obtoczyć w jajku, a następnie w mieszance orzechów i maki. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i smażymy piersi przez ok 3-4 minuty z każdej strony na złocisty kolor. Do ozdoby można użyć posiekanego szczypiorku i ziaren granatu oraz mięty ^^
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz