piątek, 8 listopada 2013

Chleb bananowy z białą czekoladą.

Chlebek na drugi dzień smakuje wspaniale, a przynajmniej dobrze wystudzony. mojemu tacie strasznie posmakował i sam zjadł jakieś 3/4 blaszki, więc nacieszyć się nie mogłam, a szkoda bo do mleka na te ponuro wilgotne wieczory byłby idealny. Nie mniej jednak, bardzo sie ciesze że jemu anty słodkiemu podniebieniu posmakowało.



SKŁADNIKI:
3 dojrzałe banany
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maki
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
szklanka posiekanej białej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Banany rozgnieść widelcem, odstawiamy. W misce ucieramy cukier z masłem. Dodać jajko, olejku waniliowego i cukru wanilinowego. Do drugiej miski przesiać wszystkie składniki suche,- maka, proszek, soda, cynamon, sól. Do masła z cukrem dodawać na przemian banany i składniki suche. Mieszamy na gładką masę, dodajemy posiekaną czekoladę, dokładnie mieszamy. Keksówkę wysmarować tłuszczem, obsypać mąką. Przełożyć ciasto do formy. Wstawić na 50-6-min do piekarnika nagrzanego do 175 °C. Podczas pieczenia ciasto powinno podwoić swoja objętość
SMACZNEGO!







4 komentarze:

  1. To najlepsze uczucie, kiedy ktoś zjada nasze wypieki z przyjemnością :) I wcale się Twojemu tacie nie dziwię, bo ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ten chlebek, jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. biała czekolada i banany, wiedziałaś jak do mnie trafić. serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, chętnie wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń