SKŁADNIKI:
3 dojrzałe banany
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maki
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
szklanka posiekanej białej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Banany rozgnieść widelcem, odstawiamy. W misce ucieramy cukier z masłem. Dodać jajko, olejku waniliowego i cukru wanilinowego. Do drugiej miski przesiać wszystkie składniki suche,- maka, proszek, soda, cynamon, sól. Do masła z cukrem dodawać na przemian banany i składniki suche. Mieszamy na gładką masę, dodajemy posiekaną czekoladę, dokładnie mieszamy. Keksówkę wysmarować tłuszczem, obsypać mąką. Przełożyć ciasto do formy. Wstawić na 50-6-min do piekarnika nagrzanego do 175 °C. Podczas pieczenia ciasto powinno podwoić swoja objętość
SMACZNEGO!
To najlepsze uczucie, kiedy ktoś zjada nasze wypieki z przyjemnością :) I wcale się Twojemu tacie nie dziwię, bo ciacho wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten chlebek, jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńbiała czekolada i banany, wiedziałaś jak do mnie trafić. serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, chętnie wykorzystam!
OdpowiedzUsuń