sobota, 24 sierpnia 2013

Cinnabons. Bułki z cynamonem.

Szybko, łatwo i smacznie. Nie ma to jak cynamonowe bułeczki na drożdżowym cieście i do tego cieple mleko, wieczory coraz chłodniejsze i jak dla mnie to najlepsze rozwiązanie.

SKLADNIKI:
  • CIASTO0,5 szklanki ciepłego mleka
    1/4 szklanki cukru
    7g suszonych drożdży
    30g bardzo miękkiego masła
    2 jajka
    szczypta soli
    2,5 szklanki mąki
  • FARSZ4 łyżki cynamonu
    1/3 szklanki  cukru
    1/2 łyżeczki soli
    50 g miękkiego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawi by zaczyn urósł (spienił się). Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mąki, jaja, cukier, szczyptę soli, roztopione masło. Wyrabiamy ciasto by było elastyczne i nie kleiło się. Zawsze można dodać odrobinę więcej mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na1-1,5h. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysypany mąką i wałkujemy na prostokąt.
Cynamon mieszamy z cukrem. Miękkie masło rozcieramy palcami na powierzchni ciasta bardzo delikatnie. Cynamonowa posypkę rozsypujemy po całej powierzchni ciasta, lekko wklepać. Ciasto rolujemy wzdłuż. Zrolowanie ciasto kroimy na ok 3-4 cm. kawałki. Zawijańce ułożyć na blaszce w sporych odstępach i odstawić na 20-30min. Bułeczki pieczemy ok 30-40 min w 180°C .

SMACZNEGO!
 

 

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wymarzone bułeczki do kawy!

    OdpowiedzUsuń