SKLADNIKI:
- CIASTO0,5 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
7g suszonych drożdży
30g bardzo miękkiego masła
2 jajka
szczypta soli
2,5 szklanki mąki - FARSZ4 łyżki cynamonu
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
50 g miękkiego masła
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawi by zaczyn urósł (spienił się). Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mąki, jaja, cukier, szczyptę soli, roztopione masło. Wyrabiamy ciasto by było elastyczne i nie kleiło się. Zawsze można dodać odrobinę więcej mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na1-1,5h. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysypany mąką i wałkujemy na prostokąt.
Cynamon mieszamy z cukrem. Miękkie masło rozcieramy palcami na powierzchni ciasta bardzo delikatnie. Cynamonowa posypkę rozsypujemy po całej powierzchni ciasta, lekko wklepać. Ciasto rolujemy wzdłuż. Zrolowanie ciasto kroimy na ok 3-4 cm. kawałki. Zawijańce ułożyć na blaszce w sporych odstępach i odstawić na 20-30min. Bułeczki pieczemy ok 30-40 min w 180°C .
Cynamon mieszamy z cukrem. Miękkie masło rozcieramy palcami na powierzchni ciasta bardzo delikatnie. Cynamonowa posypkę rozsypujemy po całej powierzchni ciasta, lekko wklepać. Ciasto rolujemy wzdłuż. Zrolowanie ciasto kroimy na ok 3-4 cm. kawałki. Zawijańce ułożyć na blaszce w sporych odstępach i odstawić na 20-30min. Bułeczki pieczemy ok 30-40 min w 180°C .
SMACZNEGO!
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuńWymarzone bułeczki do kawy!
OdpowiedzUsuń