poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Sernik Nowojorski.

Uwielbiam serniki wilgotne, serowe i oczywiście konkretne. Sernik nowojorski jest własnie jednym z nich i tak jak londyński nie rośnie w czasie pieczenia i nie opada więc zawsze mamy gwarancję że ciasto bd wyglądało ładnie. Sernik można podawać z owocami, sosami z owoców albo posypać kakaem i cynamonem.



SKŁADNIKI:
  • SPÓD: 
    300g. herbatników maślanych
    180g. roztopionego masła
  • MASA:
    1kg. tłustego lub półtłustego sera
    5 jajek
    5 zóltek
    1szkl. cukru
    1 cukier wanilinowy
    3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
    1 cytryna
  • KREM:
    50g. cukru pudru
    500ml. śmietany 18 lub 22%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Uszczelniamy formę ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Odpinamy obręcz, na dnie rozkładamy dwa kawałki foli aluminiowej na krzyż tak by wystawały poza tortownice. Zapinamy tortownicę wypuszczając folie na zewnątrz.
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub  wałkiem na 'piasek'. Mieszamy z roztopionym masłem. Ciasteczka wykładamy na spód przygotowanej tortownicy i wkładamy do lodówki na minimum 30min.
Wszystkie składniki na masę (ser, jajka, żółtka, cukier, wanilie, sok z 1/2 cytryny, skórkę z cytryny) zmiksować do gładkości aż połącza się wszystkie składniki. Wylewamy masę na nasz spód. 
Tortownice umieszczamy w większej formie lub naczyniu żaroodpornym. Wlewamy zagotowana wodę do połowy naszej tortownicy z sernikiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 60 min. Wyłączyć, odczekać 10 min. otworzyć piekarnik i zaczekać aż sernik się ostudzi. Około 1-1,5h. Wyjąć ciasto. 
Piekarnik znów nastawić na 180°C . Śmietanę z cukrem pudrem ubić na gładki krem. Miksować ok. 3-4min. Wyłożyć na sernik i wsadzić do piekarnika na 10 min. Wyjąć, całkowicie ostudzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!







6 komentarzy:

  1. Nie wiem czemu jeszcze nigdy go nie piekłam. Jest tak pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam zapytać bo zrobiłam i nie wiem czy dobrze,bo ta śmietanka zrobiła się rzadka czy tak ma być ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, następnym razem spróbuj dodać odrobinę więcej cukru pudru i może dłużej ubijaj na największych obrotach. Sądzę że powinno pomóc. I upewnij się że miała 18 lub więcej procent, pozdrawiam ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam serniczki, ten wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń