SKŁADNIKI:
- CIASTO
230g. maki pszennej
50g. cukru pudru
150g. margaryny palma
szczypta soli - FARSZ
500-700g. jeżyn (ja brałam na oko wiec nie powiem dokładnie)
2 łyżki maki pszennej
łyżka maki ziemniaczanej
4-5 łyżek cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na min. 1h. Formę do tart wysmarować np. masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, odkroić jakieś 2/3, resztę wsadzić z powrotem do lodówki. Nasze 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć tarte, ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem i wysypać np. fasolą lub ryżem tzw. obciążnik. Wsadzamy tarte na 10 min do piekarnika na 190 . Wyjmujemy, zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy dodatkowe 5 min.
Gdy tarta wystygnie szykujemy nadzienie, wszystkie składniki wymieszać. Wyłożyć na spód. Z reszty schłodzonego ciasta powycinać jakieś kształty i rozłożyć na nadzieniu. Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 i pieczemy 30-40min.
Wygląda niezwykle zachęcająco:) Mocno kwaśna?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Agnieszka
www.kuchnianaparterze.blox.pl
Dla mnie była w sam raz jesli ktoś lubi słodsze niech doda wiecej cukru do nadzieja, jakieś dwie łyżki, ale kwaśna nie była ^^
Usuń