SKŁADNIKI:
4 ziemniaki
60dag. pieczarek
3 łyżki masła
1,5l. bulionu grzybowego
3 ząbki czosnku
2 łyzki maki
200ml. śmietanki kremówki
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Przesmażamy pieczarki na złocisty kolor, aby nabrały aromatu. Pieczarki z ziemniakami i rozgniecionym czosnkiem wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy ok. 30 min do zmięknięcia ziemniaków i pieczarek. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem. Resztę masła rozgrzewamy na patelni, wsypujemy mąke i robimy jasna zasmażkę. Stale mieszając dodajemy do zmiksowanej zupy. Na koniec łączymy zupę z kremówką cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.. Doprawiamy do smaku, solą i pieprzem.
Dekorujemy np natką pietruszki, plasterkami czosnku, grzankami lub groszkiem ptysiowym albo pieczarkami.
SMACZNEGO!
Krem z pieczarek to moja ulubiona zupa z dzieciństwa! :-) Pycha!
OdpowiedzUsuńod kiedy mam blender - zupy krem to moja miłość :D
OdpowiedzUsuńbagietka.wordpress.com