środa, 23 października 2013

Kotlety mielone.

Kotlety mielone najlepiej smakują z buraczkami zasmażanymi lub duszoną marchewką i oczywiście z ziemniakami z wody. 


SKŁADNIKI:
1,5kg. mięsa mielonego 
2 bułki
2 cebule
3 jajka
3 zabki czosnku
woda lub mleko do namoczenia bułek
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, ziarna kolendry, majeranek
(szczypiorek jesli ktoś lubi)

bułka tara
olej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bułkę zalać wodą lub mlekiem. odstawiamy do namoczenia na max. 10 min. Cebulkę pokroić z drobna kostkę i podsmażyć na złocisty kolor. Do miski wrzucić zmielone mięso, 2 odsączone bułki, 2 podsmażone cebule, 3 jajka, starte na małych oczkach ząbki czosnku (i jesli ktoś lubi drobno posiekany szczypiorek). Dodajemy do smaku sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, rozmiażdżona kolendrę oraz majeranek. Dokładnie mieszamy i próbujemy, jesli czegoś brakuje doprawić po swojemu. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej.
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz