SKŁADNIKI:
1,5 kg marchewki
kostka masła
2 łyżki mąki
cukier, sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marchewkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach lub kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy pół kostki masła, wrzucamy marchewkę i zalewamy wodą by ją zakryło. Dusimy około 30 min. Gdy połowa wody nam wyparuje solimy do smaku i dodajemy cukier. Pozostałe masło dzielimy na pół, jedna polówkę dodajemy do marchewki a druga roztapiamy, dodajemy 2 łyżki maki i robimy zasmażkę (smażymy ok. 2-3min.) Dodajemy do marchewki, mieszamy. Do smaku można jeszcze posłodzić, zależny jaka lubicie. Typowo moja marchewka jest wyraźnie słodka. Polecam do ziemniaczków i kotlecika mielonego.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz