wtorek, 15 października 2013

Podwójna czekoladowa przyjemność. Mus z kremem lub sam mus.

Zawsze w ten sposób robię mus, tym razem postanowiłam wlać to do wysokiego i wąskiego naczynia dzięki czemu na dół opadł mi krem a na górze powstał mus. Jeśli chcecie sam mus który bardzo, bardzo polecam bo sama go uwielbiam to masę przelać do niskich miseczek lub filiżanek. :)
Przy tym musie macie wiele możliwości, można użyć dwóch mlecznych czekolad, dwóch gorzkich, jednej takiej drugiej takiej, białych lub połączyć biała z ciemna. Ja osobiście wole połączenie gorzkiej z mleczna.
I pamiętajmy by przy tym przepisie używać czekolady dobrej jakości.


SKLADNIKI:
225g. posiekanej czekolady (gorzka, mleczna, deserowa lub biała-jak kto woli)
5 łyżek wody
2 łyżki miękkiego masła
5 jajek
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
+ jesli używacie samych gorzkich lub deserowych  potrzeba jednej łyżki cukru.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W rondlu ustawionym na małym ogniu roztopić czekoladę z wodą, mieszając, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Dolać śmietanę, wymieszać. Wlewać żółtka po jednym, mieszając delikatnie i powoli. Ubić pianę z białek z dodatkiem soli. Dosypać cukier i ubić. Dodawać stopniowo do czekolady i wymieszać. Gotowy mus przelać do miski wysokiej wąskiej miski  lub filiżanek. Schładzać co najmniej 3 godziny przed podaniem.
SMACZMEGO!







2 komentarze: