Przy tym musie macie wiele możliwości, można użyć dwóch mlecznych czekolad, dwóch gorzkich, jednej takiej drugiej takiej, białych lub połączyć biała z ciemna. Ja osobiście wole połączenie gorzkiej z mleczna.
I pamiętajmy by przy tym przepisie używać czekolady dobrej jakości.
SKLADNIKI:
225g. posiekanej czekolady (gorzka, mleczna, deserowa lub biała-jak kto woli)5 łyżek wody
2 łyżki miękkiego masła
5 jajek
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
+ jesli używacie samych gorzkich lub deserowych potrzeba jednej łyżki cukru.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W rondlu ustawionym na małym ogniu roztopić czekoladę z wodą, mieszając, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Dolać śmietanę, wymieszać. Wlewać żółtka po jednym, mieszając delikatnie i powoli. Ubić pianę z białek z dodatkiem soli. Dosypać cukier i ubić. Dodawać stopniowo do czekolady i wymieszać. Gotowy mus przelać do miski wysokiej wąskiej miski lub filiżanek. Schładzać co najmniej 3 godziny przed podaniem.
SMACZMEGO!
pychota :)
OdpowiedzUsuńpychota :)
OdpowiedzUsuń