niedziela, 13 października 2013

zupa Dyniowa na boczku.

Szczerze mówiąc nigdy nie robiłam nic z dyni, ale musi być ten pierwszy raz. Dyniowa na boczku będzie wracać każdej jesieni na mój stół, jestem tego pewna :)
Smak zup dyniowych najlepiej podkreśla świeżo starta gałka muszkatołowa, ale można tez dodać mleko kokosowe, curry, olej z pestek dyni oraz drobno posiekana natka pietruszki.
+Do zupy można dodać zrumienione bez tłuszczu plasterki salami.


SKŁADNIKI:
20 dag. boczku wędzonego
1-1,5 litra rosołu 
60-70 dag. dyni
4 ziemniaki
gałka muszkatołowa, tymianek, sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Boczek kroimy na niewielkie kwadraciki, wrzucamy na rozgrzana, sucha patelnie i smażymy na chrupko. Zdejmujemy z patelni. Wytopiony tłuszcz, który pozostał na patelni rozprowadzamy w rosole. Dynie obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy również w kostkę.
Warzywa wrzucamy do rosołu, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną, przez ok. 30min. Na koniec całość miksujemy. Zupę doprawiamy gałka muszkatołowa, tymiankiem, solą i pieprzem.
Rozlewamy, posypujemy chrupiącym boczkiem oraz uprażonymi pestkami dyni.

SMACZNEGO!







2 komentarze:

  1. Zupa dyniowa „chodzi” za mną od jakiegoś czasu. Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń