Smak zup dyniowych najlepiej podkreśla świeżo starta gałka muszkatołowa, ale można tez dodać mleko kokosowe, curry, olej z pestek dyni oraz drobno posiekana natka pietruszki.
+Do zupy można dodać zrumienione bez tłuszczu plasterki salami.
SKŁADNIKI:
20 dag. boczku wędzonego
1-1,5 litra rosołu
60-70 dag. dyni
4 ziemniaki
gałka muszkatołowa, tymianek, sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Boczek kroimy na niewielkie kwadraciki, wrzucamy na rozgrzana, sucha patelnie i smażymy na chrupko. Zdejmujemy z patelni. Wytopiony tłuszcz, który pozostał na patelni rozprowadzamy w rosole. Dynie obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy również w kostkę.
Warzywa wrzucamy do rosołu, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną, przez ok. 30min. Na koniec całość miksujemy. Zupę doprawiamy gałka muszkatołowa, tymiankiem, solą i pieprzem.
Rozlewamy, posypujemy chrupiącym boczkiem oraz uprażonymi pestkami dyni.
SMACZNEGO!
Zupa dyniowa „chodzi” za mną od jakiegoś czasu. Twoja wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje ślicznie i polecam zupkę ^^
Usuń