niedziela, 17 listopada 2013

Łosoś w sosie cytrusowym.

Uwielbiam ryby, kocham łosia a gdy rybę dobrze się doprawi nie ma dla niej mocnych. Łosoś to ryba która smakuje każdemu, pod każdą postacią. Pieczony, wędzony, tatar i wiele, wiele innych.
To danie jest szybkie, smaczne i dobrze wyglądające, ze zwykłej ryby możemy zrobić coś naprawdę 'wytrawnego'. Można podać z ryżem i lekka sałatka z ogórka i sałaty


SKŁADNIKI:
Świeży łosoś (ok.200g na osobę)
sól, pieprz.
sok ze świeżej cytryny

4 pomarańcze
mały sok pomarańczowy (ok.330ml)
śmietana 18%
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
odrobina kwasku lub soku z cytryny
pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kawałki łososia z każdej strony posolić, popieprzyć. Zawijamy w różyczki lub roladki i spinamy wykałaczką by nam sie nie rozpadł podczas pieczenia. Rybę umieszczamy na środku sreberka, skrapiamy trochę sokiem z cytryny i zawijamy sreberko na górze. Robimy tz. papiloty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 30 minut.
Do garnka wlewamy sok ze świeżych pomarańczy, sok pomarańczowy z kartonika, zagotowujemy. Dodajemy śmietanę wcześniej zredukowaną z odrobiną ugotowanych soków. Robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy do sosu, dokładnie mieszając. Dodajemy kwasku lub soku z cytryny oraz pieprzymy do smaku. Łososia polewamy sosem. Podajemy najlepiej z ryżem jaśminowym i sałatka.
SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. wygląda smakowicie, wypróbuje i dam znać jak mi poszło.

    OdpowiedzUsuń