sobota, 14 grudnia 2013

Kulebiak z kapustą i grzybami.

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... No własnie, coraz bliżej, coraz mniej czasu a przeciecz tyle do zrobienia. Sprzątanie, gotowanie, sprzątanie, gotowanie no i może jeszcze sprzątanie... NIE ZAPOMINAJMY O CHOINCE !Ale wracając do tematu i gotowania to czas najwyższy pomyśleć nad daniami które w tym roku zagoszczą na naszych stołach :) a jak tradycja nakazuje dań powinno znaleźć się 12. Nie każdy się stosuje bo tradycja z pokolenia na pokolenie zanika, zresztą co ja tu będę sie sentymentalnie rozpisywać,- czas na te Świąteczne SMAKOŁYKI !


SKŁADNIKI:
500g. ciasta francuskiego.
500g. kapusty kiszonej.
250g. suszonych grzybów.
2 duże cebule
1 jajko
olej
liść laurowy, pieprz, w ziarnach,ziele angielskie,
sól, pieprz świeżo zmielony.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Grzyby moczyć ok. 2-3 godzin. Następnie ugotować aż zmiękną, pokroić w paski. Kapustę poszatkować i gotować w wywarze z grzybów 30 min z liściem, ziarnami pieprzu i zielem. Wyjąć przyprawy, odcisnąć nadmiar wody. Cebule posiekać, usmażyć na złoto, dodać grzyby, kapustę, sól, pieprz i smażyć jeszcze 5 minut ciągle mieszając. Na cieście rozłożyć zimny farsz pamiętać by nie rozprowadzać go do brzegów, zawinąć jak roladę (prostokąt). Wierzch ciasta wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 20-25 minut w 210°C.
SMACZNEGO!





8 komentarzy:

  1. Pysznie, a z kapustą i grzybami to już najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię to :-) Wygląda pysznie i przepis łatwy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale boki jakoś zawinąć, czy tak zwinąć ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście ich nie sklejałam, po prostu zawinęłam ciasto, tylko pamiętaj by farsz nie wykładać do samych krawędzi, bo wypadnie.
      Moim zdaniem wygląda bardziej atrakcyjnie.

      Usuń