SKŁADNIKI:
500g. ciasta francuskiego.
500g. kapusty kiszonej.
250g. suszonych grzybów.
2 duże cebule
1 jajko
olej
liść laurowy, pieprz, w ziarnach,ziele angielskie,
sól, pieprz świeżo zmielony.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Grzyby moczyć ok. 2-3 godzin. Następnie ugotować aż zmiękną, pokroić w paski. Kapustę poszatkować i gotować w wywarze z grzybów 30 min z liściem, ziarnami pieprzu i zielem. Wyjąć przyprawy, odcisnąć nadmiar wody. Cebule posiekać, usmażyć na złoto, dodać grzyby, kapustę, sól, pieprz i smażyć jeszcze 5 minut ciągle mieszając. Na cieście rozłożyć zimny farsz pamiętać by nie rozprowadzać go do brzegów, zawinąć jak roladę (prostokąt). Wierzch ciasta wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 20-25 minut w 210°C.
SMACZNEGO!
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńdziękuje ! :)
UsuńPysznie, a z kapustą i grzybami to już najlepsze :)
OdpowiedzUsuńpolecam również z mięsem i kapustą ;)
UsuńZrobię to :-) Wygląda pysznie i przepis łatwy :-)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak poszło i czy smakowalo ;)
Usuńale boki jakoś zawinąć, czy tak zwinąć ???
OdpowiedzUsuńJa osobiście ich nie sklejałam, po prostu zawinęłam ciasto, tylko pamiętaj by farsz nie wykładać do samych krawędzi, bo wypadnie.
UsuńMoim zdaniem wygląda bardziej atrakcyjnie.