niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniczki. 'na szybko'

Korzenny smak pierników do tego ciepłe mleko, za oknem zimno i ta świąteczna atmosfera. Idealne zestawienie. Wigilia już niebawem a nie każdy zapewne pomyślał że na pierniki ciasto trzeba zrobić z wyprzedzeniem jakiś 4 tyg. Nie martwcie się, pomyślałam i o tym. Szybko i prosto.
Przepis na około 100 sztuk.

SKŁADNIKI:
600g. mąki pszennej
200g. mąki żytniej pełnoziarnistej
4 jaja
26dag. cukru pudru
20dag. miodu
3 łyżki przyprawy do piernika(cynamon, goździki, ziarna kardamonu, gałka muszkatołowa, ziarenka anyzu- wszystko dobrze zmielone)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dokładnie wymieszać i wyrobić. Ciasto będzie się kleić ale nie dosypywać mąki. Takie ma być. Ciasto wyłożyć na dobrze obsypaną mąką stolnice i rozwałkować na 3mm. Wykrawamy różne kształty. Układamy na blaszce. Pieczemy 7 min w 180°C . Jeżeli będą się przypalać od spodu zmienić temperaturę na 170°C . Lukrujemy lub ozdabiamy według uznania :)
SMACZNEGO! i WESOŁYCH ŚWIAT! 





/

6 komentarzy: