sobota, 16 listopada 2013

Brownie.

Typowo amerykańskie ciasto znane chyba na całym świecie, zrzeszające fanów czekolady. Intensywny zapach i smak czekolady, wilgotny w środku chrupiący na zewnątrz. Czego chcieć więcej !
Szklanka mleka, trochę bitej śmietany i gwarantuje niebo w ustach.
Przy robieniu brownie pamiętajmy jednak o wybraniu lepszej jakości czekolady.


SKŁADNIKI:
400g gorzkiej czekolady (70%)
320g masła
400g cukru pudru
8 jajka
160g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
+mąka, tłuszcz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Piekarnik nagrzewamy do 180 . Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( ważne! gotująca się woda nie może dotykać miski z czekoladą). Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy powoli czekoladę, cały czas miksując na małych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i powolutku mieszamy łopatką. Wlewamy do prostokątnej formy wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30min..
SMACZNEGO!







2 komentarze:

  1. KOCHAM CZEKOLADĘ, a brownie to dla mnie jak narkotyk ! POLECAM WSZYSTKIM CZEKOLADOŻERCOM !

    OdpowiedzUsuń
  2. brownie <3 pyszotka <3

    OdpowiedzUsuń