Boczek podajemy z chlebkiem, chrzanem, musztarda... z resztą jak kto lubi, w końcu to święta :D
SKŁADNIKI:
- marynata (solanka):pół szklanki soli2 litry wody2 listki laurowe3 ziela angielskie
- mięso:1,5kg boczku ze skórą
olej
majeranek
kucharek
4 ząbki czosnku
papryka słodka i ostra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W wodzie rozpuścić sól. Do zimnej solanki włożyć mięso (można je delikatnie ponacinać-mięso nie skórę)oraz listki z zielem. Odstawić na 2 doby.
Po 2 dobach wyjmujemy boczek, odsączyć ręcznikiem papierowym nadmiar wody, delikatnie oblać olejem, natrzeć roztartym czosnkiem, obsypać majerankiem i kucharkiem. Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem skóra do dołu. Pies w 190-200 do miękkości ok. 2-3 godzin. Najlepiej sprawdzać widelcem. Gdy wyjmiemy z piekarnika posypać jeszcze paprykami. Wstawić do lodówki do wystygnięcia.
Po 2 dobach wyjmujemy boczek, odsączyć ręcznikiem papierowym nadmiar wody, delikatnie oblać olejem, natrzeć roztartym czosnkiem, obsypać majerankiem i kucharkiem. Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem skóra do dołu. Pies w 190-200 do miękkości ok. 2-3 godzin. Najlepiej sprawdzać widelcem. Gdy wyjmiemy z piekarnika posypać jeszcze paprykami. Wstawić do lodówki do wystygnięcia.
SMACZNEGO!
Wygląda apetycznie, ale nie mam czasu na takie rzeczy. Za to chodze sobie do Biedronki i tam kupuje boczek Henryka Kani.
OdpowiedzUsuńTo w biedronce jest jego boczek? Ja widziałam tylko kabanosy :(
OdpowiedzUsuńja widziialamw carrefourze:)
OdpowiedzUsuń