poniedziałek, 30 grudnia 2013

Karczek pieczony.

Sposób przygotowania karczku i boczku babcia nauczyła mnie tak samo. Łatwo, efektownie i smacznie. 



SKŁADNIKI:
  • marynata (solanka):
    pół szklanki soli
    2 litry wody
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
  • mięso:
    1,5kg karczku wieprzowego
    olej
    majeranek
    kucharek
    6 ząbki czosnku
    papryka słodka i ostra

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W wodzie rozpuścić sól. Do zimnej solanki włożyć mięso (można je delikatnie ponacinać) oraz listki z zielem. Odstawić na 2 doby.
Po 2 dobach wyjmujemy karczek, odsączyć ręcznikiem papierowym nadmiar wody, delikatnie oblać olejem, natrzeć roztartym czosnkiem, obsypać majerankiem i kucharkiem. Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem. Piec w 190-200 do miękkości ok. 2-3 godzin. Najlepiej sprawdzać widelcem. Gdy wyjmiemy z piekarnika posypać jeszcze paprykami. Wstawić do lodówki do wystygnięcia.
SMACZNEGO!



4 komentarze: