Sposób przygotowania karczku i boczku babcia nauczyła mnie tak samo. Łatwo, efektownie i smacznie.
SKŁADNIKI:
- marynata (solanka):pół szklanki soli2 litry wody2 listki laurowe3 ziela angielskie
- mięso:1,5kg karczku wieprzowego
olej
majeranek
kucharek
6 ząbki czosnku
papryka słodka i ostra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W wodzie rozpuścić sól. Do zimnej solanki włożyć mięso (można je delikatnie ponacinać) oraz listki z zielem. Odstawić na 2 doby.
Po 2 dobach wyjmujemy karczek, odsączyć ręcznikiem papierowym nadmiar wody, delikatnie oblać olejem, natrzeć roztartym czosnkiem, obsypać majerankiem i kucharkiem. Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem. Piec w 190-200 do miękkości ok. 2-3 godzin. Najlepiej sprawdzać widelcem. Gdy wyjmiemy z piekarnika posypać jeszcze paprykami. Wstawić do lodówki do wystygnięcia.
Po 2 dobach wyjmujemy karczek, odsączyć ręcznikiem papierowym nadmiar wody, delikatnie oblać olejem, natrzeć roztartym czosnkiem, obsypać majerankiem i kucharkiem. Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem. Piec w 190-200 do miękkości ok. 2-3 godzin. Najlepiej sprawdzać widelcem. Gdy wyjmiemy z piekarnika posypać jeszcze paprykami. Wstawić do lodówki do wystygnięcia.
SMACZNEGO!
Doskonała, domowa wędlinka :)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo! : )
Usuńkochana ,nie wolno studzić nic w lodówce.
OdpowiedzUsuńPOPIERAM NIE WOLNO STUDZIĆ W LODÓWCE!!!!!
OdpowiedzUsuń