SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka
panierka panko
mąka
jajko
papryka słodka i ostra
sól, pieprz
olej
pół kostki rosołku z kurczaka,
ząbek czosnku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
+sos czosnkowy, keczup, lub inny sos
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kurczaka kroimy na rożnej wielkości kawałki, jak się komu podoba i jak mu bd wygodniej się jadło. Solimy, pieprzymy, łyżeczka pieprzu cayenne, dodajemy po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, zalewamy rozpuszczoną kostką rosołową (nie boimy się przypraw przy tym przepisie ale pozostajemy przy zdrowych zmysłach) rozgnieciony ząbek czosnku. Wkładamy do lodówki na min. godz.
Mąkę wymieszać z odrobiną soli, 2 łyżkami papryki ostrej i 1 papryki łagodnej. Jajko rozbełtać z solą.
Kurczaka najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i na sam koniec dokładnie w naszej panierce.
Smażymy na głębokim gorącym oleju do zrumienienia. Podajemy np. z keczupem lub innym sosem czy dresingiem.
Mąkę wymieszać z odrobiną soli, 2 łyżkami papryki ostrej i 1 papryki łagodnej. Jajko rozbełtać z solą.
Kurczaka najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i na sam koniec dokładnie w naszej panierce.
Smażymy na głębokim gorącym oleju do zrumienienia. Podajemy np. z keczupem lub innym sosem czy dresingiem.
SMACZNEGO!
i całą tajemnice szlak trafił :D
OdpowiedzUsuńJa byłem zaskoczony jak potrafi się zmienić się smak panierowanego kraka w zależności od rodzaju płatków. Spróbujcie zmielonych płatków pomocowych UE.
OdpowiedzUsuńprzepis super, polecam
OdpowiedzUsuńTo będzie chyba, to chciałam. Też robiłam różne panierki . Dobra
OdpowiedzUsuńJest też z płatkami ziemniaczanymi.