wtorek, 31 grudnia 2013

Flaki.

Przez jednym uwielbiane przez innych znienawidzone. Ja zaliczam się do tej 1 grupy zdecydowanie. Aromatyczna, smaczna i gęsta zupa znana w Polsce od wieków.


SKŁADNIKI:
Rosół wołowy z warzywami ok 3l.
1kg. flaków wołowych
2 marchewki
1,5 pietruszki
1 seler
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
imbir
majeranek
ziele angielskie
listek laurowy

(+jesli ktoś chcesz może dodać garść kaszy manny lub kaszy jaglanej)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rosół przelać przez sito by został sam bulion resztę wyrzucić lub wykorzystać do sałatki jarzynowej. Flaki zagotować, odcedzić i dodać do rosołu. Wrzucić listek i ziele. Gotować. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Dodać do bulionu i flaków. (teraz można dodać kasze manne lub kasze jaglaną) Gotować do miękkości. Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać do flaków. Doprawić gałką, zmielonym imbirem, majerankiem.
SMACZNEGO!







2 komentarze:

  1. Przepraszam, ale kasza jaglana ma grać główne skrzypce w tej akcji :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)

    OdpowiedzUsuń