SKŁADNIKI:
- CIASTO
1,5 szklanki maki
125g. margaryny
3/4 cukru pudru
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropel aromatu śmietankowego albo migdałowego. - WIERZCHowoce:
300-400g. czerwonych porzeczek
pół szklanki cukru
1 łyżka maki
kruszonka1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
garść płatków migdałowych
75g. margaryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki na kruszonkę dobrze zagnieść do powstania grudek. Wstawić do lodówki.
Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszysta masę. Dodać jaja, aromat ciągle miksując. Make wymieszać z proszkiem, solą i dodać do masy. Powstałe ciasto wyłożyć na blachę.
Owoce wymieszać w misce z mąka i cukrem po czym rozłożyć na cieście. Na wierzch rozkruszyć kruszonkę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i trzymamy 30-40 min.
Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszysta masę. Dodać jaja, aromat ciągle miksując. Make wymieszać z proszkiem, solą i dodać do masy. Powstałe ciasto wyłożyć na blachę.
Owoce wymieszać w misce z mąka i cukrem po czym rozłożyć na cieście. Na wierzch rozkruszyć kruszonkę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i trzymamy 30-40 min.
SMACZNEGO!
Wygląda smacznie, muszę wypróbowac bo własnie mi dojrzały porzeczki na ogrodzie^^
OdpowiedzUsuńide do kuchni i pieke !koniecznie. !
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńWieczorek z przyjaciółkami przy dobrym cieście jest jeszcze bardziej relaksujący.
OdpowiedzUsuń