SKŁADNIKI:
- CIASTO150g. maki
70g. cukru
70g. masła
1 żółtko
szczypta soli
łyżka wody - WIERZCH
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
330g. śmietany 18%
szklanka cukru pudru
6-8 gałązek rabarbaru
5 łyżek cukru
cukier wanilinowy
szklanka wody
1 łyżeczka żelatyny - masło, gruby cukier (kasza manna)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na stolnice wysypujemy mąkę, cukier, masło. Siekamy aż masło bd w małych kawałkach. Dodajemy żółtko, szczyptę soli, wodę. Zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Wkładamy do zamrażalnika na niecałą godzinę lub do lodówki na półtorej.
W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy w kawałki, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Na omączonej stolnicy wałkujemy ciasto po czym na wałku przenosimy i wykładamy wysmarowaną masłem i posypana cukrem lub kaszą manną formę ciastem, układamy i ugniatamy do formy, a następnie odcinamy nadmiar ciasta.
Na wyłożone ciasto kładziemy folie, wysypujemy fasole (tz. obciążnik). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy 15min. potem zdejmujemy folie z fasolą i pieczemy kolejne 15min.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, dodajemy śmietanę mieszamy, dodajemy cukier i mieszamy.
Na ostudzoną tartę wlewamy ostudzony krem, rozprowadzamy po cieście. Wstawiamy do lodówki by zastygło. W tym czasie przygotowujemy sobie rabarbar. Wyjmujemy z lodówki, wrzucamy na patelnie, dodajemy jakieś 3/4 szklanki wody. Smażymy a jak będzie miękki i 'rozciapany' dolewamy 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku. Czekamy aż ostygnie. Wtedy wylewamy masę rabarbarową na tarte i znów do lodówki najlepiej na całą noc.
W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy w kawałki, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Na omączonej stolnicy wałkujemy ciasto po czym na wałku przenosimy i wykładamy wysmarowaną masłem i posypana cukrem lub kaszą manną formę ciastem, układamy i ugniatamy do formy, a następnie odcinamy nadmiar ciasta.
Na wyłożone ciasto kładziemy folie, wysypujemy fasole (tz. obciążnik). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy 15min. potem zdejmujemy folie z fasolą i pieczemy kolejne 15min.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, dodajemy śmietanę mieszamy, dodajemy cukier i mieszamy.
Na ostudzoną tartę wlewamy ostudzony krem, rozprowadzamy po cieście. Wstawiamy do lodówki by zastygło. W tym czasie przygotowujemy sobie rabarbar. Wyjmujemy z lodówki, wrzucamy na patelnie, dodajemy jakieś 3/4 szklanki wody. Smażymy a jak będzie miękki i 'rozciapany' dolewamy 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku. Czekamy aż ostygnie. Wtedy wylewamy masę rabarbarową na tarte i znów do lodówki najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ! :)
Przyznam się szczerze, że tarta mnie zaciekawiła, na pewno wypróbuje. !
OdpowiedzUsuń