środa, 24 lipca 2013

Tarta z rabarbarem.

Gdy miałam nadmiar rabarbaru i truskawek i przypadkowo wpadłam na ten przepis w internecie wiedziałam że do niego wrócę i zrobię albo spróbuje odtworzyć po swojemu. Tak się właśnie stało. Smaczna tarta z delikatnym kremem a'la panna cotta i rabarbarowymi konfiturami z małym dodatkiem żelatyny. Lubie połączenia słodkiego i kwaśnego więc ten wypiek wpisany został w karty moich ulubionych :).

SKŁADNIKI:
  • CIASTO150g. maki
    70g. cukru
    70g. masła
    1 żółtko
    szczypta soli
    łyżka wody
  • WIERZCH
    3 łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki wody
    330g. śmietany 18%
    szklanka cukru pudru

    6-8 gałązek rabarbaru
    5 łyżek cukru
    cukier wanilinowy
    szklanka wody
    1 łyżeczka żelatyny
  • masło, gruby cukier (kasza manna)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na stolnice wysypujemy mąkę, cukier, masło. Siekamy aż masło bd w małych kawałkach. Dodajemy żółtko, szczyptę soli, wodę. Zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Wkładamy do zamrażalnika na niecałą godzinę lub do lodówki na półtorej.
W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy w kawałki, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Na omączonej stolnicy wałkujemy ciasto po czym na wałku przenosimy i wykładamy wysmarowaną masłem i posypana cukrem lub kaszą manną formę ciastem, układamy i ugniatamy do formy, a następnie odcinamy nadmiar ciasta.
Na wyłożone ciasto kładziemy folie, wysypujemy fasole (tz. obciążnik). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200  i pieczemy 15min. potem zdejmujemy folie z fasolą i pieczemy kolejne 15min.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, dodajemy śmietanę mieszamy, dodajemy cukier i mieszamy.
Na ostudzoną tartę wlewamy ostudzony krem, rozprowadzamy po cieście. Wstawiamy do lodówki by zastygło. W tym czasie przygotowujemy sobie rabarbar. Wyjmujemy z lodówki, wrzucamy na patelnie, dodajemy jakieś 3/4 szklanki wody. Smażymy a jak będzie miękki i 'rozciapany' dolewamy 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku. Czekamy aż ostygnie. Wtedy wylewamy masę rabarbarową na tarte i znów do lodówki najlepiej na całą noc. 
SMACZNEGO ! :)




1 komentarz:

  1. Przyznam się szczerze, że tarta mnie zaciekawiła, na pewno wypróbuje. !

    OdpowiedzUsuń