poniedziałek, 22 lipca 2013

Leczo.

Teraz coś trochę z innej beczki. Zapominamy o deserach i przenosimy się do dania samodzielnego lub jak kto woli dodatku np. ryżu. Mowa oczywiście o Leczu dobrze znanym przez nas polaków i niewątpliwie lubianych przez wielu. Można ją zrobić z samych warzyw lub z nadmiarem mięsa, łagodny czy tez pikantny. Tak więc danie odpowiednie na każde podniebienie.


SKŁADNIKI:
  • 3-4 świeże pomidory
    puszka pomidorów bez skórki pokrojonych
    średnia cukinia
    2 czerwone papryki
    1 zielona papryka
    1 żółta papryka
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    5 pieczarek
    do swojego leczo dodaje świeża papryczkę chilli
  • ok. 5 parówek
    pierś z kurczaka
    kawałek kiełbasy z pieprzem.
  •  sól, pieprz, szczypta cukru, 3 łyżeczki łagodnej papryczki oraz 1 łyżeczkę pikantne
  • Olej

  • Chleb, ryż ....
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Najpierw przygotujmy sobie warzywa i mięso. pomidory obieramy ze skórki. cukinie kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w mniejsze paski. Cebule kroimy w piórka. Pieczarki obieramy i krojami w plasterki. Parówki kroimy w talarki. Pierś w paski lub w kostkę a kiełbaskę na pół i w talarki.
W dużym garnku lub woku podsmażamy kiełbaskę,po 5-10 minutach dodajemy parówki. Gdy mięso sie zarumieni wrzucamy pierś i po 2 min. wrzucamy cebul. Gdy zeszkli nam sie cebula wrzucamy pomidory z puszki, cukinie, paprykę, czosnek, pieczarki oraz chilli. Dusimy to na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodajemy świeże pomidory pokrojone w kostkę lub jak ja to robię, urywam kawałki prosto do garnka. Przyprawiamy leczo solą, pieprzem, szczypta cukru i papryka. Gotujemy leczo na umiarkowanym ogniu aż warzywa zmiękną.
Podajemy ciepłe z chlebem lub ryżem.
SMACZNEGO! 




4 komentarze:

  1. Szukałem jakiegoś ciekawego przepisu i bum, znalazłem, wypróbuje i dam znać jak poszło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałem i szczerze polecam! ZWŁASZCZA Z CHILLI!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale!:)
    Zapraszam do nas, też jest smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodaję przepis do listy przepisów, które muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń