SKŁADNIKI:
- CIASTO
125g. masła
125g. cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
1 jajko
4 czubate łyżki kakao
200g. maki
ok. 4 łyżek mleka.
________________________
~ dla leniuchów wystarczy 1 duże opakowanie ciastek Hitów (czekoladowych z waniliowym nadzieniem) oraz 60g. roztopionego masła.
- FARSZ
300ml. śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
250g. serca mascarpone
- 2-3 szklanki jagód( od uznania ja wole jak jest ich więcej)
- +masło do wysmarowania formy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło w temp. pokojowej łączymy z cukrem i cukrem wanilinowym miksując ok 3-4 min. Dodajemy jajko miksując dalej miksując 3-4 min. Dodajemy kakao, mąkę i miksujemy do połączenia składników. Jeśli ciasto było by zbyt suche dodajemy po łyżce mleka. Gdy składniki dobrze się połączyły zagniatamy i wkładamy na 2h. do lodówki lub na 1h do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i przenosimy do formy na tarte wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem po czym wstawiamy do piekarnika w 180°C na 20-30 min.
~ Dla bardziej leniwych - Ciastka wrzucamy do foliowej torebki i przy pomocy wałka lub tłuczka kruszymy prawie na proch. Do pokruszonych ciastek dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Wykładamy dno i boki formy. Wkładamy ciasto do lodówki by się schłodziło.
~ Dla bardziej leniwych - Ciastka wrzucamy do foliowej torebki i przy pomocy wałka lub tłuczka kruszymy prawie na proch. Do pokruszonych ciastek dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Wykładamy dno i boki formy. Wkładamy ciasto do lodówki by się schłodziło.
Po wystudzeniu ciasta szykujemy masę. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz w małych ilościach serek mascarpone. Wszystko wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera. Masę wyłożyć na ciasto, a na wierzch rozsypać przebrane i umyte jagody. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
SMACZNEGO !
JAKIE CUDO !
OdpowiedzUsuń