sobota, 20 lipca 2013

Tarta z jagodami.

Gdy dostałam 4 litrowe wiadro jagód w mojej głowie powstało miliony pomysłów. Wygrały jagodzianki z poprzedniego przepisu oraz tarta z jagodami na przepysznym kakaowym spodzie lub dla bardziej leniwych szybszy sposób z ciastek. Letni okres bez wątpienia jest moim ulubionym zważywszy na na sezonowe świeże warzywa i owoce. A więc do dzieła. !


SKŁADNIKI:
  • CIASTO
    125g. masła
    125g. cukru
    łyżeczka cukru wanilinowego
    1 jajko
    4 czubate łyżki kakao
    200g. maki
    ok. 4 łyżek mleka.
    ________________________
    ~ dla leniuchów wystarczy 1 duże opakowanie ciastek Hitów (czekoladowych z waniliowym nadzieniem) oraz 60g. roztopionego masła.
  • FARSZ
    300ml. śmietany 30%
    6 łyżek cukru pudru
    250g. serca mascarpone 
  • 2-3 szklanki jagód( od uznania ja wole jak jest ich więcej) 
  • +masło do wysmarowania formy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło w temp. pokojowej łączymy z cukrem i cukrem wanilinowym miksując ok 3-4 min. Dodajemy jajko miksując dalej miksując 3-4 min. Dodajemy kakao, mąkę i miksujemy do połączenia składników. Jeśli ciasto było by zbyt suche dodajemy po łyżce mleka. Gdy składniki dobrze się połączyły zagniatamy i wkładamy na 2h. do lodówki lub na 1h do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i przenosimy do formy na tarte wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem po czym wstawiamy do piekarnika w 180°C na 20-30 min.
~ Dla bardziej leniwych - Ciastka wrzucamy do foliowej torebki i przy pomocy wałka lub tłuczka kruszymy prawie na proch. Do pokruszonych ciastek dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Wykładamy dno i boki formy. Wkładamy ciasto do lodówki by się schłodziło. 
Po wystudzeniu ciasta szykujemy masę. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz w małych ilościach serek mascarpone. Wszystko wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera. Masę wyłożyć na ciasto, a na wierzch rozsypać przebrane i umyte jagody. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. 

SMACZNEGO !


1 komentarz: