SKŁADNIKI:
- CIASTO
40dkg. maki
20dkg. masła
15dkg. cukru
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - FARSZ
1/4kg. truskawek (niestety tylko tyle miałam, śmiało możecie dać 1/2kg.)
1/4kg. rabarbaru
4-5 dużych morel.
10 łyżeczek cukru. - +1 jajko na glazurę + masło do wysmarowania formy + brązowy cukier.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Najpierw przygotowujemy sobie owoce. Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miski, zasypujemy 3 łyżeczkami cukru, mieszamy i ostawiamy do lodówki. Morele dokładnie myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym posypując po 2 łyżeczki cukru z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki opłukać, osuszyć, obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki jeśli są większe. Do lodówki.
Składniki na ciasto dobrze zagnieść lub jak kto woli wymieszać w malakserze i odstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie wracamy na chwile do rabarbaru, bierzemy go z lodówki i podsmażamy na maśle dodając 3 łyżeczki cukru aż nie powstanie nam tz. 'papka'. Odstawiamy również do ostudzenia.
Po upływie godz. ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie części, jedna wsadzamy z powrotem do lodówki druga rozwałkowujemy na ok.1 cm. Formę wysmarować dokładnie masłem. Wysypać brązowym cukrem na spód i boki by dobrze oblepił formę po czym wylepić formę ciastem. Robimy dziurki widelcem po czym podpiekamy 10 min w piekarniku w 180°C .
Najpierw przygotowujemy sobie owoce. Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miski, zasypujemy 3 łyżeczkami cukru, mieszamy i ostawiamy do lodówki. Morele dokładnie myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym posypując po 2 łyżeczki cukru z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki opłukać, osuszyć, obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki jeśli są większe. Do lodówki.
Składniki na ciasto dobrze zagnieść lub jak kto woli wymieszać w malakserze i odstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie wracamy na chwile do rabarbaru, bierzemy go z lodówki i podsmażamy na maśle dodając 3 łyżeczki cukru aż nie powstanie nam tz. 'papka'. Odstawiamy również do ostudzenia.
Po upływie godz. ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie części, jedna wsadzamy z powrotem do lodówki druga rozwałkowujemy na ok.1 cm. Formę wysmarować dokładnie masłem. Wysypać brązowym cukrem na spód i boki by dobrze oblepił formę po czym wylepić formę ciastem. Robimy dziurki widelcem po czym podpiekamy 10 min w piekarniku w 180°C .
a podpieczone ciasto wykładamy rabarbar i rozprowadzamy go po całym spodzie, następnie na to układamy podsmażone plasterki moreli i wreszcie na to układamy truskawki. Pozostałe ciasto rozwałkować cienko, kroić w wąskie paski i układać kratkę na owocach. Kratę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy brązowawym cukrem. Pieczemy 30-35 min. w 180°C.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz