niedziela, 14 lipca 2013

Jagodzianki z kruszonką.

Wakacje, a w parze z wakacjami idą świeże sezonowe owoce, Na pierwszy ogień jagody, a jak jagody to oczywiście pyszne i mięciutkie jagodzianki uwielbiane przez nas wszystkich. Odrobina kruszonki czyni z nich coś wspaniałego i niejedna osoba się z tym zgodzi. Z utęsknieniem czekałam aż bd. miała okazje je zrobić, w domowych jagodziankach nigdy sobie nie żałuje jagód ani kruszonki czego zawsze brakuje mi w sklepowych.


SKŁADNIKI:
  • CIASTO
    50g. rozpuszczonego masła
    2 szklanki maki pszennej (ewentualnie 2,5 szklanki)
    2 duże jajka(lekko ubite)
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżeczki suszonych drożdży
    4 łyżki cukru
  • FARSZ
    2 szklanki jagód
    3 łyżki cukru (lub 6)
    1 łyżka maki ziemniaczanej
  • KRUSZONKA
    1/2 szklanki maki
    1/3 kostki masła
    5 łyżek cukru
  • +1 jajko na glazurę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na samym początku robimy kruszonkę, ugniatamy masło z mąką i cukrem po czym wstawiamy do lodówki.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, lekko ubite jajka, wlewamy rozpuszczone masło (ostudzone) oraz ciepłe mleko. Całość dokładnie wymieszać. Wyrobić ciasto  powinno być gładkie i lśniące. Ciasto może się lepić ale nie może być rzadkie. Przykryć i ostawić na 2h. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 2h. ciasto dzielimy na 10-13 części, każda delikatnie spłaszczamy, nakładamy farsz z jagód, cukru i mąki ziemniaczanej po czym zlepiamy ciasto. Złączeniem ciasto układamy do dołu na blaszce wyłożona natłuszczonym papierem, ja osobiście korzystam z silikonowej maty do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odkładamy na 20 min.
Po 20 min. wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem,posypujemy wcześniej przygotowana kruszonką.
Pieczemy w 180
°C przez 20-30 min.
Niestety, ja nie potrafiłam się powstrzymać przed zjedzeniem jeszcze ciepłej.

SMACZNEGO :P 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz