sobota, 3 sierpnia 2013

Kurczak z duszonym porem

Miałam ochotę na coś świeżego i zapychającego o umiarkowanym przyjemnym smaku. Stojąc przy warzywniaku zaciekawił mnie o dziwo por. Biore dwa pory, kupuje pierś z kurczaka i jazda do domu.
Kurczaka z porem polecam podać ze smażonymi ziemniakami lub purée, ostatecznie można podać z ryżem.


SKŁADNIKI:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
    2 pory
    50g. masła
    3/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
    mąkę do obtoczenia
  • tymianek
    sól
    pieprz
    cytryna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Od pora odciąć te bardziej ciemne łodygi, pokroić w półplasterki i podsmażyć na maśle, posolić, dodać łyżeczkę tymianku. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut. Przykrywamy i dusimy jakieś 10 min, dolewając trochę wody, czekamy aż por zmięknie.
Każda pierś przeciąć na filety. Posolić, popieprzyć posypać tymiankiem i obtoczyć w mące. Podsmażyć na maśle na złocisty kolor.
Do porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. 1/3 porów zmiksować i dodać z powrotem. Filety zdjąć z ognia, dodać do sosu z porów, przykryć i dusić. Po nałożeniu na talerz skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym pieprzem. 
SMACZNEGO!







1 komentarz: