wtorek, 22 października 2013

Marchew duszona.

Marchewkę duszona można robić na kilka sposobów. Ja osobiście lubię ją starta na dużych oczkach bez żadnego groszku czy tez cebuli, ale są tacy co nie wyobrażają sobie marcheweczki bez 'zielonych kulek'. Jest smacznym dodatkiem do obiadów z udziałem gotowanych ziemniaków, puree. Słodko-maślany smak, to właśnie mój ideał : )


SKŁADNIKI:
1,5 kg marchewki
 kostka masła
2 łyżki mąki
cukier, sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marchewkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach lub kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy pół kostki masła, wrzucamy marchewkę i zalewamy wodą by ją zakryło. Dusimy około 30 min. Gdy połowa wody nam wyparuje solimy do smaku i dodajemy cukier. Pozostałe masło dzielimy na pół, jedna polówkę dodajemy do marchewki a druga roztapiamy, dodajemy 2 łyżki maki i robimy zasmażkę (smażymy ok. 2-3min.) Dodajemy do marchewki, mieszamy. Do smaku można jeszcze posłodzić, zależny jaka lubicie. Typowo moja marchewka jest wyraźnie słodka. Polecam do ziemniaczków i kotlecika mielonego. 
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz