piątek, 25 października 2013

Rydze w pomidorach.

Szybkie danie z patelni- jędrne grzyby i soczyste pomidory. Na przekąskę lub kolacje.


SKŁADNIKI: 
7 świeżych rydz
2 pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy 
szczypta suszonego oregano
2 łyżki startego parmezanu
świeża bazylia
bagietka, ciabatta lub inne ulubione pieczywo

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rydze opłukać, osuszyć. Odciąć nóżki, kapelusze pokroić na kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Pomidory obieramy, pozbywamy się nasion Miąższ pokroić w kosteczkę doprawić sola i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, wlewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy czosnek i oregano i chwile podsmażamy. Zwiększamy ogień, dodajemy rydze i smażymy ok 3 min. na bardzo dużym ogniu. Energicznie mieszamy i dodajemy drugą łyżkę oliwy podczas smażenia. Wrzucamy pomidory, smażymy kolejne 2 min. Podawać z tartym serem i pieczywem. 



1 komentarz:

  1. Szkoda że w Anglii nie ma rudzów bo bym spróbowała.
    Btw te bułeczki cynamonowe są cudowne:)

    Pozdrawiam, Alis:)

    OdpowiedzUsuń